Kenan EROĞLU: Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi

Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi

Kenan EROĞLU

Ögdülmüş(1): Hayırlı olsun, yeni bir kitabınız çıkmış.

Odgurmuş(2): Çok teşekkür ederim. Evet, yeni bir kitabım çıktı. 2020 yılına 5 kitapla girmiştim. Bunlar; “Bizi Biz Yapan Hayallerimiz Vardı” kitabımın yanı sıra büyük düşünürümüz Ziya Gökalp’a ait 4 kitabı da (Türkçülüğün Esasları, Türk Töresi, Altın Işık ve Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak) Osmanlıca asıllarından günümüze aktarılması için son okumalarını yapmıştım.

“Bizi Biz Yapan Hayallerimiz Vardı” kitabımın yayınından hemen sonra çalışmaya koyularak yeni çıkan “Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi(1)” adı altındaki kitabımı hazırladım.

Ögdülmüş: Bu yeni kitabınızda neyi ve neleri ele aldınız, merak ettim. Bu güne kadar her şey söylenmiş, söylenmemiş ne kalmış ki, siz bu kitabı yazdınız ve iddialı çıkış yapıyorsunuz?

Odgurmuş: Bu kitap konusunda evet çok iddialıyım. Kitabın konusunu bu güne kadar kimse ele almadı. MHP ve Ülkücü Hareket konusunda araştırma ve inceleme yapan kimseler bu güne kadar benim kitabımda ele aldığım gibi konuyu ele alan bir kitaba rastlamadılar.

Milliyetçi Hareket konusunu merak eden ve inceleyen ve bu konuda; İster hareketin içinden çıkan araştırmacılar olsun. İsterse başka görüşlerde olan araştırmacılar için kaynak kitap olacaktır. Araştırmacıların daha önce duydukları, kitaplarına aldıkları konuları benim “Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi” kitabımı görüp okuduktan sonra görüşlerini, bakışlarını yeniden gözden geçirecekler. Belki de yeniden, yeni baştan yazmak zorunda kalacaklardır.

Ögdülmüş: Demek kitabınız bu kadar önemli.

Odgurmuş: Evet. Şimdi biraz geriye giderek kitabımda yer verdiğim notlarım konusunda biraz bilgi vereyim. Kitabı yazmama sebep olan notlarımı nerede, ne zaman ve neden tuttum sorularının cevabını birlikte arayalım.

12 Eylül 1980 Askeri darbesinden önce ülkede neredeyse kan gövdeyi götürüyor, günde ortalama 20 kişi öldürülüyordu. Kimsenin hiç bir garantisi yoktu. Sokakta yürüyorken, evinizin balkonunda oturuyorken, durakta otobüs beklerken bir kör kurşun veya zaman ayarlı bir patlayıcı gelip sizi bulabilir sevdiklerinizden ayırabilirdi.

Milliyetçi hareket ülke çapında giderek güçleniyor ve buna orantılı olarak harekete saldırılar da her gün biraz daha artıyordu. Sokak coşmuş gidiyor, verilen şehid’lerin cenazelerinin ardından yetişilemiyordu. Bir şehidin cenazesi kaldırılırken, diğer bir şehidin haberi geliyor ona da tören hazırlığı yapılıyordu.

Fakat bu arada hareketin gelişip güçlenmesine muvazi olarak genç insanları kontrol etmek te giderek güçleşiyordu. Bu amaçla 1977 Milletvekilliği genel seçimleri sonrasında Genel Başkan Türkeş’in talimatı ile eski Ocak-Dernek başkanlarından oluşan bir gurup tesbit edilerek Ankara’da eğitime alınmışlardı. Eğitim alan ağabeyler Hergün Gazetesi görevlisi olarak da Türkiye’ye dağılmışlar ve çeşitli illerde Ülkücü hareketin ve genç insanların yanlışa düşmemesi için koordinasyon görevi üslenmişlerdi.

1980 Yılına gelindiğinde ise ikinci bir gurup “Eğitimcinin” görevlendirileceği ve bu amaçla Ankara’da eğitime alınacağı kararlaştırılmıştı. Türkiye’nin dört bir yanından önceki eğitimcilerin tasvibi ile ikinci gurup şekillenmişti. Yozgat’tan da Yozgat eğitimcisi Hakkı Duran Ağabeyin onayı ile ben katılacaktım. Bir başka arkadaşta Genel Merkez onayı ile bu eğitimde olacaktı.

Eğitim, 5 Mayıs 1980 Pazartesi günü başlayacaktı. Ben bir gün önceden Ankara’ya giderek MHP Genel Merkezine sabahtan vardım. İlk konferansımızı Genel Başkan Türkeş vermişti. Daha sonra derslerimiz Kızılay semtinde Ziraatçılar Birliğinde devam etti. 20 Gün boyunca Ziraatçılar birliğinde kalacak ve derslerimiz burada devam edecekti. Sabah saat: 06.00 ile akşam saat: 21.00 arasında eğitimimiz devam etti. Ben bu 20 günlük eğitim süresince tüm konuşma ve sohbetleri not almıştım. Şimdi piyasaya yeni çıkan bu kitabım orada tuttuğum notlardan meydana gelmektedir.

Ögdülmüş: İlginç, gerçekten çok ilginç. Sizin kitabınızın böyle bir yoldan geçerek oluşabileceği hiç aklıma gelmezdi.

Peki, bu notları kitap haline getirme fikri nereden çıktı?

Odgurmuş: Ben bu kitabı yazmadan önce kitapta bize ders verenler arasında rahmetli Şehidimiz Gün Sazak da vardı, onun hakkında bir yazı yazmış bize bahsettiği konuların tuttuğum notlarımı yayınlamıştım. Bu yazı çok ilgi çekti. Daha sonra Başbuğ’un bize verdiği konferansta tuttuğum notları paylaştığımda ise bu yazı da ilgi gördü. Bu gibi konuların ilgi görmesinin birinci sebebi: Bu günden geriye doğru gittiğimizde katıldığım “Eğitim Programı” ve bu programda tuttuğum notlar üzerinden tam 40 yıl geçmiş ve tutulan notlarım belge değerine ulaşmıştı. İkinci sebep ise: 1980 Yılında alındığımız çok özel bir eğitimde, nelerin konuşulduğu, kimlerin konuşmacı olarak katıldığı, hangi konulara ağırlık verildiği konularını içeren not tutan birisi belki de olmamıştı. Herhangi bir not tutulmuş olsa bile bu güne kadar kimse yayımlamadı. (Benim bildiğim kadarıyla) Bu yüzden notlarımı Araştırmacı-yazar ve çok geniş bir arşivin -ve bir o kadar da belgenin- sahibi olan Metin Turhan’a incelemesi için verdiğimde, “Bunlar mutlaka yayınlanmalıdır” demişti.

O halde bize düşen de, Hem Mayıs 1980 Yılında Ankara’da  Türk Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği‘nde katıldığım eğitim programında tuttuğum notları, hem de zaman içerisinde Yozgat Eğitimcimiz olan Hakkı Duran ağabey tarafından bize verilen eğitim konusundaki teksir ve notların bir araya getirilerek bir kitaba dönüştürülmesini sağlamaktı. Nitekim öyle oldu.

Bu şekilde “Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi” ismini taşıyan kitabım piyasaya çıkmış oldu.

Ögdülmüş: Hayırlı olsun. Okuyucusu da bol olur inşallah.

“Ülkücü Hareketin Doktriner Eğitimi” Kenan Eroğlu, “Polietika” yayınları, “yüzdeiki.com” Ankara 2021 300 sayfa.

İNTERNETTEN SİPARİŞ:
https://www.yuzdeiki.com/kitap/ulkucu-hareketin-doktriner-egitimi-kenan-eroglu-9786057466709

Ögdülmiş (1): Akıl – Ululuk

Odgurmış (2): Kanaat – Akıbet- Afiyet

Kadim Kitabımız olan “Kutadgu Bilig” de geçen iki şahsiyet