İdris AYDIN: ELMA VE BIÇAK

ELMA VE BIÇAK

“Kayıp Bir Kuşağın Öyküsü”

12 Eylül’le ilgili onlarca roman yazıldı. Bu yazılanların çoğu sol sosyalist çevrelerce yazılan romanlar.

12 Eylül kırımına uğrayan ülkücü milliyetçi camianın bu alandaki çalışması yok denecek kadar az. Bu çevrede ilk 12 Eylül romanı Lütfü ŞEHSUVAROĞLU’nun “Kafes “romanıdır .Onu rahmetli Ömer Lütfü METE’nin “Çığlığın Ardı Çığlık”romanı izliyor.

Bu kitabında yaklaşık 20 yıldır yeni baskısı yapılmadı. Emine ÖZGENÇ ‘in “Eylül 12 ‘den Vurdu”AK Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci BOSTANCI’nın “Işığın Gölgesi”, ve “Hayatın Kıyısına Düşen” romanları. Remzi ÇAYIR’ın “Adım Yeşil”, ”Mamak Mapushanesi” son olarak da yazının başlığını oluşturan Adnan ŞENEL’in “ Elma ve Bıçak” romanı.

Elma ve Bıçak’ın üzerinde “Bu Bir 12 Eylül romanıdır “yazıyor. Kitapla ilgili ilk değerlendirme yazısını “Sabah Gazetesi’nde Hasan Celal GÜZEL yazdı. Adnan İSLAMOĞULLARI ve Lütfü ŞEHSUVAROĞLU’nun da kitapla ilgili birer yazıları bulunuyor. Romanın piyasaya çıkışı 2012 yılı. Kurgan Yayınları’ndan yayımlanan kitabın tamamı 524 sayfa. Roman Eylül 1979 ile 1980 arasında 1 yıl içinde anarşi ve teröre kurban giden 2812 kişiye ithaf ediliyor.

Roman iki bölümden oluşuyor.

Birnci bölümün başlığı elma. Bu bölüm dönemin 1.ordu komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel ‘in “Biz darbeyi bir yıl önce planlamıştık ama şartların (elmaların)olgunlaşmasını bekledik sözüyle başlıyor.

Kitabı bir çırpıda okudum. Duygu yüklü bir roman.12 Eylül öncesi bir yolculuğa çıkarıyor sizi. Roman insani bir damar üzerinden ilerliyor. Romanın kahramanlarının çoğu gerçek kişiler. Romanın iki ana kahramanı iki amcaoğlu Ömer ve Osman. Edebiyat Öğretmeni Sevda, Gazeteci Nedret NEŞE.  Polis memuru Mustafa, Almanya’ya kaçan Ersagun. Avukat Galip ağabey. Eğitimli İsmail. Mevki Hastanesi’nin binbaşı rütbeli doktoru. Romanın başlıca kahramanları.

İkinci bölüm “BIÇAK” daha ziyade o dönemde Mamak Cezaevi ekseninde yaşanan işkence ve ölümleri dile getiriyor. Askerlerin sudan sebeplerle dövüp ölümüne neden oldukları Bekir BAĞ bunlardan biri. Dönemin Mamak’ı bir ölüm ve işkence kampı. Mamak cehenneminde yitirilen Hüseyin KURUMAHMUTOĞLU keşke kitapta yer alsaydı dedim. Edebiyat öğretmeni Sevda ile gazeteci Nedret NEŞE’nin aşkı kitabı daha da sürükleyici bir hale getiriyor. Romanın son sayfalarına doğru kahramanlar arasına Muhsin başkanda katılıyor.

Kitap 12 Eylül yargılamalarına günümüze kadar geliyor. Zindan-sürgün-toprak üçlemesindekilerin hayatlarını merak ediyorsanız alın size son yılların en güzel romanlarından biri “Elma ve Bıçak” okuyun.12 Eylül’ e ilişkin samimi ve içten bir roman olan “Elma Ve Bıçak” ‘ı ben okudum beğendim.

Teşekkürler Adnan ŞENEL .Baygın gülüşlerde unutulan kayıp bir kuşağın öyküsünü bugüne taşıdığın için.

_____________________________________

(*) Kitabın yeni baskısı “Secdeden Sehpaya” adı ile Kamer Yayınları arasında yayınlandı.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/secdeden-sehpaya-amp-elma-ve-bicak/424524.html